Wat is het verschil tussen een autostoel en stoelverhoger?

Kinderen zijn verplicht om vanaf hun geboorte tot een jaar of 12 in een autostoeltje vervoerd te worden, om de veiligheid tijdens het rijden te bevorderen. Maar er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen het autostoeltje dat je nodig hebt voor een baby of voor een 12-jarige, niet alleen in grootte maar ook in het model. Zo kan je kiezen tussen een autostoel en stoelverhoger. Tegenwoordig heb je ook handige 3-in1- stoeltjes, wat je zowel kan gebruiken als autostoeltje en als auto zitverhoger. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillen hiertussen.

Een autostoeltje is in Nederland verplicht

In Nederlands zijn autostoeltjes verplicht voor kinderen tot 135 centimeter lang. En dat is niet voor niets. Autostoeltjes bieden namelijk erg veel bescherming in de auto. Zo zit je kind een stuk stabieler in een autostoeltje en beschermt het kindje bij ongelukken. Het dan ook belangrijk dat jullie kindje goed ondersteund wordt in het autozitje. Een autogordel is helaas nog geen optie bij jonge kinderen

Autostoel of stoelverhoger, welke moet jij hebben?

Ruim genomen zou je drie verschillende autostoeltjes kunnen onderscheiden, namelijk een babyautostoeltje, een kinderautostoel en een autozitje, oftewel een stoelverhoger. Om te bepalen welke stoel je nodig hebt voor je kind, zijn de autostoelen onderverdeeld in drie verschillende groepen: groep 0/ 0+, groep 1 en groep 2/ 3.

Groep 0/ 0+

Voor je baby moet je een autostoeltje uit de eerste groep kiezen: groep 0/ 0+. Uiteraard hebben baby’s heel andere autostoelen nodig dan oudere kinderen. Baby’s moeten liggen en hebben veel ondersteuning nodig. De autostoelen uit deze categorie zijn hier perfect geschikt voor. Deze zijn bedoeld voor baby’s tot minimaal 15 maanden, aangezien dit de minimale periode is dat baby’s in achterwaartse rijrichting vervoerd moeten worden. Het is ook mogelijk om je kind langer dan 15 maanden in deze stoel te laten liggen. Wel moet de stoel dan in voorwaartse rijrichting geplaats worden. Je kind kan tot een lengte van 83 centimeter en een gewicht van 13 kilo in een stoel uit deze categorie. 

Groep 1

Als je kindje ouder dan 15 maanden is, mag je overstappen op een stoel uit groep 1. Hier hoeft je kindje niet meer in te liggen, maar kan hij of zij ook zitten. Als richtlijn kun je uitgaan dat deze stoel bedoeld is voor kinderen met een lengte tussen de 60 en 105 centimeter en een gewicht tussen de 9 en 18 kilo. Deze stoel wordt altijd in voorwaartse rijrichting geplaatst. Aangezien de kinderen die in deze stoelen zitten nog erg klein zijn en veel bescherming nodig hebben, is het stoeltje voorzien van een zij- en rugleuning en wordt het kind goed stevig vastgemaakt. 

Groep 2/ 3

De oudere kinderen kunnen gebruik maken van een stoeltje uit groep 2 of 3. Deze stoeltjes zijn heel anders dan die uit de andere groepen. In groep 2 zijn er nog wel stoeltjes inclusief zij- en rugleuning, maar er zijn ook stoelverhogers. Groep 3 bestaan alleen maar uit stoelverhogers. Deze zijn geschikt voor kinderen van 105 tot 135 centimeter lang met een gewicht van 15 tot 36 kilo. Aangezien deze kinderen wat groter zijn, stabieler zitten en zichzelf beter kunnen beschermen, is een hele stoel met leuningen niet meer nodig. De kinderen hebben genoeg aan een gordel en moeten alleen wat hoger zitten om ervoor te zorgen dat de gordel goed aansluit. 

Wanneer stoelverhoger auto gebruiken

Een stoelverhoger gebruik je pas als je kind minimaal 22kg is en 1.25cm lang is. De auto zitverhoger gebruik je dus pas echt als je kind groter is. Is je kindje nog wat kleiner, dan kan je het beste een autostoel groep 2/3 kopen, zodat je van beiden gebruik kan maken. Autostoel groep 2/3 zijn namelijk autostoeltjes die je kan gebruiken als zowel stoeltje en later als zitverhoger. Tegenwoordig zie je ook vaak een zitverhoger met rugleuning en bij de autostoel groep 2/3 is dat dan ook vaak het geval.

Wat is het verschil tussen een autostoeltje en een stoelverhoger?

Het grootste verschil tussen een autostoeltje en een stoelverhoger is dus dat er geen leuningen aan een stoelverhoger zitten. Bovendien hoeft je kindje niet met allerlei extra gordeltjes of beugeltjes vast gemaakt te worden, maar is een gewone autogordel voldoende. Aangezien de kinderen die op een stoelverhoger kunnen zitten wat ouder zijn, kunnen zij meestal ook zelf hun gordel vast maken en hoef jij als ouder niets meer te doen. Aangezien een stoelverhoger alleen uit een zitvlak bestaat, is deze ook een heel stuk goedkoper dan een volledige autostoel. 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een autostoel?

Als je een autostoel gaat kopen, is één ding het allerbelangrijkste, namelijk de veiligheid. Een stoel kan er nog zo mooi uit zien en nog zulke fijne extraatjes hebben, als de stoel  niet veilig genoeg is, moet je deze niet kopen. Vergelijk de autostoelen goed met elkaar en koop deze bij voorkeur niet online. Het is altijd beter om bij een winkel langs te gaan en je goed te laten informeren. Bovendien kun je de stoel met eigen ogen zien en voelen en is het vaak mogelijk om een testritje te maken met je kind erin. Zo weet je meteen of je kind in het stoeltje past en of de autostoel geschikt is voor je auto.

Waar moet je op letten als je een stoelverhoger koopt?

Bij een stoelverhoger zijn er een stuk minder punten om op te letten. Hierbij is het vooral belangrijk dat je kind hoog genoeg is als hij of zij op de stoelverhoger zit. Bovendien moet hij of zij er wel op passen, maar aangezien je kind niet helemaal in een stoel hoeft te zitten, komt dit wat minder nauw. Hoewel het ook bij een stoelverhoger wordt aangeraden om naar een winkel toe te gaan, zou je deze eventueel ook online kunnen kopen.