Alle autostoel groepen onder elkaar

Kies de juiste autostoel groep

Een autostoeltje gebruik je direct vanaf de geboorte van je kindje. Het is in Nederland namelijk verplicht om een autostoeltje te gebruiken. Maar welke autostoel groep je precies nodig hebt voor welke leeftijd, kan nogal verwarrend zijn. Bekijk hieronder eenvoudig welke autostoel groep jij nodig hebt en bekijk de beste autostoeltjes per groep. Je kan juist ook zoeken op bijvoorbeeld een autostoel voor een baby, of juist een autostoel voor een peuter.

De juiste autostoel voor de juiste leeftijd en gewicht

Aangezien je baby onmogelijk zelfstandig in de auto kan zitten, heb je meteen vanaf de geboorte van je kind al een autostoeltje nodig. Zorg dat je deze al voor de 37e week van je zwangerschap in huis hebt, mocht je onverwachts in het ziekenhuis moeten bevallen. Er bestaan drie verschillende groepen autostoeltjes, die opgedeeld zijn in leeftijd, lengte en gewicht. Aan de hand van deze groepen kun je bepalen welk autostoeltje geschikt is voor jouw kind.

Autostoel groep 0 & 0+

Van 0 tot 15 maanden oud

Baby’s hebben een autostoeltje uit groep 0/ 0+ nodig. In deze autostoelen kunnen baby’s liggen. Ze kunnen daarom ook in achterwaartse rijrichting geplaatst worden, wat voor kinderen tot 15 maanden verplicht is. Deze stoeltjes zijn dan ook bedoeld voor kinderen tot minimaal 15 maanden oud, een lengte van 83 centimeter en een gewicht van 13 kilo.

Autostoel groep 1

Vanaf 15 maanden tot 4 jaar oud

Als je kindje ouder dan 15 maanden is, mag hij of zij ook in een autostoeltje groep 1. Wel moet je kindje groot een zwaar genoeg zijn. Als algemene richtlijn geldt dat het stoeltje uit groep 1 is bedoeld voor kinderen tussen de 60 en 105 centimeter, met een gewicht van 9 tot 18 kilo. Je kindje wordt met zijn of haar gezicht naar voren geplaatst.

Autostoel groep 2 / 3

Van 3 tot 12 jaar oud

Oudere kinderen, tussen de 3 en 12 jaar hebben geen heel autostoeltje nodig, maar volstaan bij een kinderzitje. Je hebt hiervoor verschillende soorten autostoeltjes, van heel eenvoudig tot wat uitgebreider met een rugleuning en neksteun. Deze autozitjes zijn geschikt voor kinderen tussen de 105 en 135 centimeter met een gewicht tussen de 15 en 36 kilo. 

Autostoel groep 1/2/3

Van 12 maanden tot 12 jaar oud

Autostoel groep 123 wordt ook wel een combinatiestoeltje genoemd. Dit soort autozitje kan je gebruiken direct na de Maxi Cosi en gebruik je dus van 12 maanden tot 12 jaar oud. Deze stoeltjes groeien met je kind mee en je kan de autostoel dus aanpassen door inlegkussens en verschuifbare nek of rugsteun. Het voordeel van een autostoel groep 1/2/3 is dat je maar één autostoeltje hoeft te kopen (na autostoel groep 0)

autostoel groepen afbeelding

Je gebruikt één van de autostoel soorten tot je kind 1,35cm lang is.

Een autostoeltje is verplicht om te gebruiken tot je kind 1.35cm is. Door de jaren heen zal je gebruik maken van verschillende soorten autostoeltjes, naarmate je kind ouder wordt en dus groeit. Ook kan je er voor kiezen een autostoeltje groep 123 te kopen. Meer informatie kan je vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook hebben we een artikel gewijd aan dit onderwerp, zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.

Een autostoel type gebruiken tot je kind ongeveer 8 of 9 jaar oud.

Uit bovenstaande overzicht en de informatie van de Rijksoverheid, kunnen we concluderen dat je kind een autostoeltje nodig heeft tot ongeveer 8 a 9 jaar oud. Dit kan natuurlijk ook een autostoel uit groep 2/3 autostoel zijn of juist een zitverhoger. Zeker als je kind wat ouder wordt, zul jij en zowel je kind liever een zitverhoger gebruiken dan een typisch autostoeltje. Kijk dus vooral naar je eigen kind en waar hij of zij zich fijn bij voelt. Maar onthoud: veiligheid staat voorop, dus gebruik bij twijfel altijd een kinderzitje uit één van de bovenstaande autostoel groepen.