Autostoel Isofix vastzetten, hoe doe je dat?

Wat is een Isofix autostoel?

Tegenwoordig is Isofix een populair bevestigingssysteem voor je autostoeltje. In de meeste moderne auto’s zijn er dan ook deze speciale bevestigingspunten aanwezig. Deze zijn tussen de rugleuning en zitting van de achterbank te vinden. Voor baby- en peuterstoeltjes is er nog een extra bevestigingspunt vanaf de bovenkant van het zitje tot aan een bevestigingspunt achterin de auto. De bevestigingspunten zijn een soort grijphaak waar je je stoeltje gemakkelijk in vast kunt klikken. Waar je een gordel elke keer weer opnieuw moet bevestigen, kun je het autostoeltje ook na het rijden aan de Isofix laten zitten. Wel moet je natuurlijk regelmatig controleren of het autozitje nog wel stevig is aangesloten. Lees hier alles over het Isofix vastzetten.

Autostoel Isofix vastzetten, waar moet je op letten?

Isofix is een redelijk nieuw systeem. Hoewel er in de meeste auto’s van nu wel bevestigingspunten te vinden zijn, is dat niet in iedere auto het geval. Bovendien zitten deze punten vrijwel alleen in de auto’s die na 2006 gebouwd zijn. Zelfs als de bevestigingspunten wel aanwezig zijn, moet je voor de aankoop altijd eerst controleren of het stoeltje dat jij op het oog hebt wel past en goed op de punten aansluit. Zo voorkom je dat je een gloednieuw autostoeltje koopt die je uiteindelijk helemaal niet kunt gebruiken. 

Voor- en nadelen van een autostoeltje met Isofix

Zowel het gebruik van een gordel als Isofix heeft zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen Isofix

Autostoelen die met Isofix zijn bevestigd, zitten over het algemeen beter vast dan autostoelen die met een gordel zijn vastgemaakt. Bovendien kan je kind deze zelf niet zo makkelijk losmaken tijdens het rijden. Tevens hoef je de stoel zelf niet telkens los te maken na ieder ritje, wat bij een autogordel wel het geval is. Dit scheelt weer werk bij het instappen. 

Nadelen Isofix

Zoals al eerder benoemd, is een Isofix-aansluiting niet in elke auto mogelijk. Auto’s die voor 2006 gemaakt zijn, bezitten vaak niet over aansluitingspunten en bij nieuwere auto’s moet je nog steeds controleren of het autostoeltje dat jij wilt kopen nog wel past. Maar als het autozitje eenmaal past, weet je in ieder geval wel zeker dat deze goed vast blijft zitten. 

Geen Isofix? Geen probleem, bevestig de autostoel met de gordel

Als je geen Isofix aansluiting in je auto hebt, is dat helemaal geen probleem. Helaas is het niet mogelijk om Isofix in auto te plaatsen, als dit nu niet in jouw auto zit. Vanuit de autofabrikant dient dit namelijk getest te zijn, dus zelf of laten inbouwen is dus geen optie. Wel kan je er natuurlijk voor kiezen om het autostoeltje vast te maken met de gordel. Tegenwoordig heb je erg goede autostoeltjes zonder Isofix. Deze bevestiging je eenvoudig door de gordel om de autostoel te bevestigen en daarna de riem aan te trekken. Bij het aantrekken wordt het stoeltje goed strak getrokken en heb je dus geen nadelen tegenover een Isofix bevestiging.

1 gedachte over “Autostoel Isofix vastzetten, hoe doe je dat?”

Reacties zijn gesloten.