Autostoel met gordel vastzetten, waar moet je op letten?

Na lang zoeken heb je eindelijk een mooie autostoel gevonden. Maar nu moet deze nog in de auto geplaatst worden. Dit kan op twee verschillende manieren: met de gordel of met een Isofix. In dit artikel gaan we wat dieper in op een autostoel met gordel vastzetten. Veiligheid staat natuurlijk voorop als het gaat om autostoeltjes. Het is dan ook belangrijk dat je het autostoeltje goed vast maakt. Als je het autostoeltje verkeerd vast maakt, kan deze los komen wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Een autostoel vastzetten met gordel

Vroeger werden alle autostoeltjes vastgemaakt met gordels. Dit systeem werkt heel simpel. Aan de zijkant van het autostoeltje zijn gekleurde markeringen te vinden. Aan elke kant vind je twee verschillende kleuren. Afhankelijk van je gewenste rijrichting, moet je ervoor zorgen dat de gordel over die markeringen heen loopt. De ene kleur is bedoeld voor als je je kindje vooruit wilt laten kijken en de andere voor als je kindje achteruit zit. Welke kleur voor welke rijrichting bedoeld is, dat vind je in de handleiding of het staat aangegeven op de korte instructie aan de zijkant van het autostoeltje. Tegenwoordig heb je ook autostoeltjes met een zogenaamde ‘base’. De gordelbevestiging doe je dan door middel van het verbinden over de base in plaats van enkel over het autostoeltje. Ook hebben deze autostoeltjes een soort aantrek mechanisme. Dit zorgt er voor dat het autostoeltje goed tegen de stoel wordt gedrukt en op zijn plaats blijft.

Maxi Cosi met gordel, zorg dat de gordel goed vastzit

Een veelgebruikte methode is om de Maxi Cosi met gordel vast te zetten. Dit is natuurlijk makkelijk, omdat je geen complex systeem hoeft te plaatsen. Wel is het zo dat je ervoor moet zorgen dat de riem goed strak vast zit, anders kan de Maxi Cosi bewegen. Om te voorkomen dat de gordel los gaat tijdens het rijden, moet je kijken of deze goed klikt. Bovendien moet je kijken of de gordel niet gedraaid is. Anders biedt deze veel minder bescherming. Ook moet je gordel altijd goed strak zitten. Dit is een punt wat veel ouders vergeten. Na elk autoritje gaat de gordel namelijk steeds een beetje losser zitten, totdat deze uiteindelijk te weinig bescherming biedt. Zorg er dus voor dat je de gordel na een paar autoritjes weer stevig aantrekt. Dit is extra het geval wanneer je de Maxi Cosi in de auto laat zitten. Neem je de Maxi Cosi telkens mee uit de auto, is dit natuurlijk geen probleem.

Voordelen autostoel met gordel

Het voordeel van het gebruik van autostoel met gordel, is dat alle stoeltjes geschikt zijn. Je hoeft geen rekening te houden met de maat van een stoeltje die op de Isofix-bevestingspunten moet worden aangesloten, maar hoeft alleen maar een gordel om je stoeltje te plaatsen. Dankzij de markeringen is het ook heel eenvoudig om te bepalen waar de gordel overheen moet lopen. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van vastklikken en je kunt gaan rijden. Ook is het grote voordeel dat elke auto hiervan gebruik kan maken. Oudere auto’s beschikken niet over een Isofix aansluiting, dus soms ben je nou eenmaal gewezen op de autostoel met gordel!

Nadelen autostoel gordelbevestiging

Een autostoel gordelbevestiging is dan wel makkelijk vast te maken, maar deze gaat ook sneller loszitten. Bij oudere kinderen moet je erop letten dat ze de gordel niet zelf steeds losklikken. Bovendien zit de gordel al snel niet strak genoeg, aangezien deze na elke rijbeurt een stukje losser gaat zitten. Veel ouders vergeten het om de gordel regelmatig strak te trekken, waardoor de gordel op een gegeven moment niet meer voldoende bescherming biedt.

Al met al is de gordel een makkelijke optie om de autostoel vast te zetten. Zolang je de veiligheid in acht neemt en rekening houdt met bovenstaande punten, is de autostoel met gordel absoluut een veilige optie om jouw kindje te vervoeren.

Beste autostoel met gordel

Ben je op zoek naar de beste autostoel met gordel? Uiteraard is het dan afhankelijk voor welke leeftijd je een autostoeltje zoekt. Zo is de Maxi Cosi Cabriofix de beste optie als je een autostoeltje in groep 0+ zoekt. Ben je daarentegen op zoek naar een autostoeltje in groep 1, dan raden wij absoluut de Maxi Cosi Tobi aan. Dit autostoeltje zet je vast met een gordel, maar bij Maxi Cosi hebben ze daar enorm goed over nagedacht. De gordel trek je namelijk achterlangs, zodat je deze via een speciaal mechanisme nog eens extra kan aantrekken. Zo ben je er zeker van dat jouw kleintje veilig achter in zit.

beste autostoel met gordel
De Maxi Cosi Tobi is de beste autostoel met gordel

Maxi-Cosi Tobi autostoeltje

Bestel nu snel de beste autostoel met gordel autostoel, de Maxi Cosi Tobi!