Autostoel vastmaken, hoe doe je dat?

Autostoel vastmaken

In Nederland is het verplicht dat kinderen met een lengte tot 1,35 meter tijdens het autorijden in een autostoeltje zitten. Deze stoeltjes zorgen voor extra veiligheid voor je kind, mochten er gekke dingen gebeuren onderweg. Het is daarom uiterst belangrijk dat je een autozitje van goede kwaliteit koopt, dat genoeg veiligheid biedt. Het goed bevestigen van de autostoel is dus ook enorm belangrijk. Maar hoe doe je dat; een autostoel vastmaken?

Lees altijd eerst de handleiding om een autostoel vast te maken

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: veiligheid staat voorop bij het gebruiken van een autozitje. Er bestaan veel verschillende autostoeltjes die allemaal op een andere manier bevestigd moeten worden. Lees dus altijd eerst de gebruikershandleiding goed door en volg deze stappen bij het installeren van je autostoel. Voor een kortere uitleg kun je kijken op de sticker aan de zijkant van de stoel. Hier wordt aan de hand van enkele afbeeldingen eenvoudig getoond hoe je je stoeltje op de juiste manier in de auto plaatst.

Autostoel vastmaken met Isofix of met gordel

Autostoeltjes kunnen op twee manieren vastgemaakt worden: met een autogordel of met Isofix. Isofix is een systeem dat speciaal bedoeld is voor het stevig vastzetten van autostoeltjes in auto, waardoor je kindje zelf bij een ongeluk of wanneer je keihard op de rem moet trappen op zijn plek blijft zitten. Vroeger was het gebruikelijk om de autostoeltjes met een gordel te bevestigen, terwijl de meeste mensen tegenwoordig gebruik maken van Isofix. In de meeste auto’s zijn dan ook bevestigingspunten aanwezig.

Een autostoel vastmaken met gordel

Het is redelijk eenvoudig om je autostoel met een gordel te bevestigen. Op de autostoel vind je gekleurde stickers waar je de gordel overheen moet plaatsen. Let op: de stickers zijn er in twee verschillende kleuren. De ene kleur moet je gebruiken als je je kindje vooruit laat kijken, terwijl de andere bedoeld is om je kindje achteruit te laten kijken. Aangezien de kleuren afhankelijk zijn van het type stoel dat je hebt en er dus geen vaste kleuren bestaan voor alle autostoeltjes, is het goed om in de handleiding te controleren welke kleur je voor welke richting moet gebruiken. Ook staat vaak op het stoeltje zelf aangegeven welke kleur voor welke handeling bedoeld is.

Waar moet je opletten bij het bevestigen van een autostoel met een gordel?

ls je de juiste kleurenstickers hebt gevonden en de gordel vast hebt gemaakt, moet je ervoor zorgen dat de gordel op de juiste manier vastzit. Pas als aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan, weet je zeker dat er onderweg niks met je kindje kan gebeuren. Zorg er altijd voor dat je gordel niet gedraaid is. Een gedraaide gordel kan bij een botsing namelijk extra druk op je kind of het autozitje geven. Daarnaast moet de gordel goed strak zitten. Aangezien deze na elk autoritje een stukje losser gaat zitten, moet je deze om de zoveel tijd even strakker maken.

Een autostoel vastmaken met Isofix

In veel auto’s zijn tussen de rugleuning en de zitting van de achterbank twee Isofix-bevestigingspunten te vinden, die aan de carrosserie bevestigd zitten. Aangezien je het autostoeltje op deze manier direct aan de auto vast kunt maken, is dit over het algemeen veiliger dan wanneer je je autozitje vastmaakt met een autogordel. Bovendien zit de autostoel ook goed vast als er geen kind in zit. Het installeren is heel simpel: het autostoeltje is voorzien van grijphaken, die je op de Isofix-bevestigingspunten kunt aansluiten. Dit is gewoon een kwestie van klikken. Bij een autostoeltje voor een baby of peuter is er nog een derde bevestigingspunt nodig, die van de bovenkant van het zitje naar een Isofix-punt achterin de auto loopt.

Waar moet je rekening houden bij het gebruik van Isofix?

De autostoeltjes die met Isofix bevestigd worden zijn over het algemeen veiliger, maar daar zit wel een prijskaartje aan. Bovendien zijn de meeste auto’s van voor 2006 niet voorzien van bevestigingspunten en zijn de bevestigingspunten in oudere auto’s niet altijd even goed te vinden, vanwege de slecht zichtbare markeringen. Hierdoor moet je altijd goed kijken of het autostoeltje geplaatst kan worden in jouw auto. Niet alle bevestigingssystemen zitten op dezelfde manier in elkaar. Bij twijfel is het beter om te testen of de stoel in je auto past, voordat je deze koopt.

Maakt de grootte van het stoeltje nog verschil?

Hoe ouder het kind, hoe stabieler hij of zij in de auto zit. Hoewel alle kinderen tot 1,35 meter verplicht op een autostoeltje moeten zitten, kan een kind van 1,20 zich natuurlijk een stuk beter weren tegen alle bewegingen in de auto dan een baby of peuter. Baby- of peuterstoelen kun je daarom het beste altijd vastzetten met Isofix. Grotere kinderen, en dan vooral de kinderen die alleen een verhoging nodig hebben in plaats van een hele stoel, zitten al stevig vast met alleen een gordel. Maar ook hierbij is het belangrijk dat de gordel niet is gedraaid en stevig vast zit. Hoe groot je kind ook mag zijn, controleer dit altijd even voor vertrek en let erop dat je kinderen niet telkens aan de gordel trekken onderweg.