Tot welke leeftijd autostoel verplicht?

Als je kinderen mee in je auto vervoert, heb je een autostoeltje nodig. Deze zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van de leeftijd, de lengte en het gewicht van je kind. In Nederland ben je in principe verplicht om een autostoeltje te gebruiken tot je kind 1.35m lang is. Welk autostoeltje je nodig hebt en tot welke leeftijd een autostoel verplicht is, lees je in dit artikel.

Maxi Cosi autostoel en autostoeltjes in groep 1, 2 en 3

Er bestaan verschillende autostoeltjes. Voor de allerkleinsten zijn er autostoeltjes om in te liggen, bijvoorbeeld in een Maxi-Cosi die je in een zitje kunt klemmen, maar er zijn ook volledige stoeltjes met rug- en zijleuningen. Daarnaast bestaan er nog autozitjes, die geen leuningen bevatten. Deze zijn puur bedoeld om je kind wat hoger te laten zitten, zodat hij of zij beter beschermd wordt door een autogordel. Welke kinderautostoel je nodig hebt, ligt aan de leeftijd, de lengte en het gewicht van je kind.

Autostoeltjes zijn verdeeld in 3 verschillende groepen

De autostoelen zijn verdeeld in drie groepen, namelijk groep 0/ 0+, groep 1 en groep 2/ 3.

Autostoel groep 0 / 0+

Als je een autostoeltje voor je baby wilt kopen, moet je kijken naar de stoeltjes die behoren tot groep 0/ 0+. De stoeltjes zijn bedoeld om in te liggen en zijn geschikt voor baby’s tot minimaal 15 maanden oud, met een gewicht tot 13 kilo en lengte tot 83 centimeter. Het opmerkelijke aan de stoeltjes uit deze categorie is dat je kindje achterwaarts wordt geplaatst. Zo wordt zijn of haar hoofdje beter beschermd, mocht er onderweg iets gebeuren. 

Autostoel groep 1

Na 15 maanden mag je overstappen op een stoeltje uit groep 1. Let op: dit is slechts een richting. Het is tot de hierboven aangegeven lengte en gewicht mogelijk om je kind in een stoeltje van groep 0/ 0+ te plaatsen. Een kind dat ouder is dan 15 maanden mag wel vooruit kijken tijdens de rit. De stoeltjes van groep 1 zijn niet bedoeld om in te liggen, maar om in te zitten. Gebruik deze voor kinderen van 60 tot 105 centimeter en van 9 tot 18 kilo. De stoelen hebben zowel een rug- als zijleuning en bieden niet alleen verhoging, maar ook ondersteuning aan je kind. 

Autostoel groep 2 / 3

De oudere kinderen die de autostoeltjes uit groep 1 zijn ontgroeid, hebben een autostoeltje uit groep 2/ 3 nodig. In werkelijkheid is dit geen echt stoeltje meer, maar een autozitje. Het is slechts een verhoginkje om op te zitten, aangezien de kinderen zelfstandig kunnen zitten en geen ondersteuning nodig hebben. De stoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar, afhankelijk van de lengte en het gewicht: van 105 tot 135 centimeter met een gewicht van 15 tot 36 kilo. Voor de jongsten onder deze categorie zijn wel stoeltjes, in plaats van alleen zitjes. 

Tot welke leeftijd is een autostoeltje verplicht?

Vanaf het moment dat je kind wordt geboren, is het dus verplicht om een autostoeltje in je auto te hebben. Zorg ervoor dat je dit ruim voor de bevalling aanschaft, mocht je onverwachts naar het ziekenhuis moeten en je baby mee naar huis moeten vervoeren. Stel als doel om voor week 37 van je zwangerschap een autostoeltje gekocht en geïnstalleerd te hebben. Vervolgens blijft een autostoeltje uit de bovenstaande categorieën verplicht tot je kind de lengte van 135 centimeter heeft bereikt. Dit is rond het twaalfde levensjaar. Uiteraard zijn er kinderen die lang zijn voor hun leeftijd en al eerder geen autostoeltje meer nodig hebben en kinderen die klein zijn voor hun leeftijd en juist langer een autostoel moeten gebruiken, maar dit weet jij als ouder het best. Wel kan er gecontroleerd worden, dus zorg ervoor dat je kind tot 135 centimeter ook daadwerkelijk op een autozitje zit.

Waarom is een autostoel verplicht?

Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om een autostoeltje te gebruiken en is dit verplicht? In een auto beweeg je constant. Voor volwassenen is dit geen probleem, aangezien zij stabiel zitten en zichzelf rechtop kunnen houden. Bij kinderen gaat dit lastiger. Bovendien zijn autogordels op volwassenen afgestemd. Kinderen onder de 135 centimeter zijn simpelweg te klein om strak onder een gordel te zitten. De reden waarom baby’s in een autostoeltje geplaatst moeten worden, is duidelijk: zij kunnen simpelweg niet rechtop zitten. Bovendien bieden autostoeltjes bescherming tegen botsingen of onverwachte bewegingen. De stoeltjes met rug- en zijleuning zorgen dat je kindje altijd stabiel in zijn of haar stoel blijft zitten.

Hoe bevestig je het autostoeltje op een veilige manier?

Maar hoe bevestig je het autostoeltje op een veilige manier? Dit kan zowel met een autogordel als met Isofix. Als je het autostoeltje met een autogordel vast wilt maken, moet je zoeken naar de gekleurde markeringen op de zijkant van de stoel. Hier moet de gordel overheen lopen en vervolgens hoef je deze alleen maar vast te klikken. Aan elke kant zijn twee verschillende kleuren te vinden, die afhankelijk zijn van de rijrichting. Controleer goed welke kleur voor welke rijrichting bedoeld is. Daarnaast kun je je autostoel met Isofix bevestigen, een bevestigingssysteem dat is ingebouwd in de meeste auto’s. Aan de gordels in de auto kun je de stoel eenvoudig bevestigen. Dit is een eenmalige handeling, daarna blijft de stoel stevig vast zitten.