5x de beste autostoel groep 2/3

Autostoel voor kids van 3 tot 12 jaar oud

Een autostoel groep 2/3 is een gecombineerde groep en bedoelt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Is je kind dus tussen de 15 en 36kg, dan ben je toe aan een autostoel groep 2/3. Het verschil met andere autostoel groepen, is dat je kind bij autostoel groep 2/3 met de autogordel vast wordt gezet. Je kan deze autostoeltjes dan ook meer zien als een stevige verhoging als autozitje, dan het typische en meer ondersteunde autostoeltje wat je ziet bij peuters.

De beste autostoel groep 2/3 vergelijken

Autostoel groep 2/3 is voor de meeste ouders en kinderen het laatste autostoeltje wat je zult gebruiken. Je kan deze namelijk gebruik vanaf 3 jaar tot 12 jaar. Aangezien het in Nederland verplicht is om een autostoel te gebruiken tot je kind 1,35cm lang is, is het verstandig om goed te vergelijken. Wij hebben in ieder geval de beste autostoeltjes in groep 2/3 onder elkaar gezet, zodat het vergelijken en online shoppen een stuk makkelijker is.

Onze favoriete autostoeltje groep 2/3 is de Maxi Cosi Kore Pro

De Maxi Cosi Kore Pro i-Size is een vrij basic autostoeltje groep 2/3 en te gebruiken vanaf 3 tot ongeveer 12 jaar oud. Deze Maxi Cosi Kore zet je eenvoudig vast met Isofix, of doormiddel van de gordel. Het vastzetten van de gordel doe je door je kind in het stoeltje te zetten en daarna de gordel op de normale wijze vast te klikken. Je kan deze stoel niet nog eens apart vast zetten met de gordel. Uiteraard is het vast zetten met Isofix de meest veilige optie en op die manier voldoet deze Maxi Cosi Kore Pro dan ook aan de i-Size veiligheidsnorm. Net zoals veel andere Maxi Cosi autostoeltjes, beschikt dit autozitje over ‘SPS’, wat voor extra ‘side protection’ zorgt.

De Maxi Cosi Rodifix Air Protect scoort enorm goed in verschillende veiligheidstest. Dit komt gedeeltelijk door de “Air Protect” bescherming, wat extra bescherming is rondom het hoofd van het kind. Deze vangt eventuele impact energie op, waardoor er minder kans is op hoofdletsel. Naast de extra bescherming, zit deze Air Protect ook nog eens extra comfortabel. Het zijn namelijk iets dikkere kussens rondom het hoofd, wat voor extra comfort zorgt.

De Maxi Cosi Rodifix is eenvoudig te plaatsen door middel van de Isofix aansluiting en zit letterlijk binnen enkele minuten in de auto vast. Zowel ouders als kinderen zijn zeer positief over het comfort van dit stoeltje. Het autozitje beschikt over een subtiele slaapstand, welke minimaal verschilt met de zitstand, maar voor een net iets comfortabele zitpositie zorgt. Ideaal voor een middagdutje. Als je een smalle autostoel zoekt, is dit ook absoluut een aanrader.

De Maxi Cosi Morion is in 2022 uitgeroepen tot ‘beste koop’ door de Consumentenbond. Deze autostoel is erg aantrekkelijk geprijsd en daarom een gewilde autostoel onder veel ouders. Ook deze autostoel gebruik je vanaf 4 jaar. De Morion beschikt over een verstelbare rugleuning, extra wat fijn is voor je kindje. Je kan het autostoeltje daarnaast vast zetten met de Isofix aansluiting. Je hebt voor dit zitje geen losse base nodig, de Isofix aansluiting zit namelijk gewoon aan het autostoeltje vast.

De Britax Romer Kidfix is te gebruiken voor kinderen tussen de 3,5 en 12 jaar oud. Deze Britax Romer autostoel beschikt over een verstelbare neksteun, waardoor het stoeltje meerdere jaren te gebruiken is. Ook is de Britax Romer Kidfix autostoel iets groter dan normale autostoeltjes uit groep 2/3, wat extra comfort biedt. De Romer autostoel is eenvoudig te plaatsen door middel van een Isofix aansluiting en beschikt over extra bescherming in de zijkanten van het stoeltje. Deze autostoel komt erg goed uit de test bij de ANWB.

autostoel groep 1 afbeelding 1

Een autostoel in groep 2/3 is het laatste autostoeltje

Als aller laatste autostoeltje gebruik je de autostoel in groep 2/3. Hierna heeft je kind geen autostoeltje meer nodig en kan dus zelfstandig op de achterbank zitten. Als je op internet gaat zoeken, zal je al snel zien dat de meeste autostoeltjes te gebruiken zijn tot 12 jaar. In Nederland is het daarentegen ‘normaal’ om je kind in een autostoeltje te zetten tot ongeveer 8 of 9 jaar. Rond deze leeftijd is je kind ook langer dan 135cm. Onder deze lengte ben je verplicht een autostoel te gebruiken in Nederland. Als je een autostoel wenst die nog langer mee gaat, kan je beter kiezen voor een autostoel 1/2/3.

Een autostoel groep 2/3 kan je soms al vanaf 3 jaar gebruiken

Meestal wordt autostoel groep 2 en 3 omschreven als ‘vanaf 4 jaar’. Daarentegen zijn veel van de autostoeltjes in deze groep al eerder te gebruiken. Gebruik je een autostoel groep 2 dus vanaf 3 jaar of vanaf 4 jaar? Het is altijd aan te raden om de gebruiksaanwijzing en richtlijn te gebruiken bij het stoeltje dat je koopt. Staat daar aangegeven dat het stoeltje te gebruiken is vanaf 3 jaar, dan kan je er zeker van zijn dat dit veilig is. Staat het daarentegen niet specifiek aangegeven, dan is het altijd in de regel goed om te kijken of je kind zwaarder is dan 15kg. De reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat je de autogordel gaat gebruiken. Je kind zit vaak niet meer vast met een aparte riem, dus het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je kindje groot en zwaar genoeg is.

De Britax Romer Kidfix staat op plek 1 in autostoel groep 2/3 bij de ANWB

De ANWB doet regelmatig uitvoerig tests, om te kijken naar de kwaliteit, comfort en veiligheid van autostoeltjes. In onze beoordelingen, kijken wij dan ook zorgvuldig naar wat de ANWB én de Consumentenbond zegt over de stoeltjes in onze lijst. Als we kijken naar de Beste autostoel groep 2 ANWB, dan is de Bitrax Romer Kidfix III M op plek 1 de echte uitschieter. Daarentegen komen de Cybex Pallas en Joie Traver ook voort in de top 5 van de ANWB autostoeltjes. Je kan er dus van uit gaan dat deze autostoeltjes als best getest naar voren komen en een goed autostoeltje in groep 2 en 3 garanderen.

autostoel groep 2/3 afbeelding 2

Autostoel groep 0

Autostoel groep 0 is bedoeld voor baby’s. Je zal dit type autostoeltje dan ook snel herkennen aan de typische ‘Maxi Cosi’ vorm. Deze autostoeltjes in groep 0 kan je ook vaak op jullie kinderwagen onderstel klikken doormiddel van adapters.

Autostoel groep 1

Autostoel groep 1 is bedoeld voor kinderen vanaf 1 jaar. Dit is het eerste autostoeltje wat je voorwaarts gebruikt. Je hebt dit soort ook als draaibare autostoel. Wel zo handig, want dan hoef je niet helemaal in de auto te hangen om je kind vast te maken.

Autostoel groep 1/2/3

Autostoel groep 1/2/3 is bedoeld om langdurig te gebruiken. Deze is dan ook al vanaf 3 jaar tot 12 jaar te gebruiken. Je kan het stoeltje aanpassen door inlegkussens en verstelbare nek en rugsteunen.