Wat is de functie van een top tether bij een autostoel?

Misschien heb je ze wel eens gezien, de haakjes op de achterzijde van de achterbank. Je ziet deze haakjes ook wel als je de kofferbak open doet, omdat je dan tegen de achterzijde van de achterbank aan kijkt. Deze haakjes worden een Top Tether genoemd en zijn een belangrijk onderdeel van sommige autostoeltjes. De top tether van een autostoel dient namelijk als extra beveiliging en zorgt ervoor dat het autostoeltje tijdens een ongeval niet naar voren kan schuiven en je kindje dus goed op zijn of haar plek blijft zitten. Je kan vaak kiezen tussen een poot of een top tether bevestiging, naast de Isofix bevestiging.

Als je een autostoeltje koopt, dien je er op te letten of er een top tether autostoel aansluitpunt noodzakelijk is. Het is dan ook goed om vooraf te kijken of je auto wel beschikt over deze extra bevestigingshaken. Op de afbeelding hieronder kan je zien hoe de haakjes er uit zien. Een autostoel bevestigen met top tether is niet altijd noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden voor de extra veiligheid. Ook beschikken niet alle autostoeltjes standaard over een top tether bevestiging. Bekijk dus vooraf goed in de specificaties van het autostoeltje wat je op het oog hebt, of een top tether riem en haak aanwezig is. Sommige van de Maxi Cosi autostoeltjes hebben wel een top tether bevestiging.

top tether autostoel bevestiging

Wat is een top tether op een autostoel?

De top tether bevestiging op de autostoel kan je zien als een lange riem met een haak. Deze trek je over de achterbank heen en bevestig je door middel van de haak aan het bevestigingspunt van de auto te klikken. De riem kan je daarna strak trekken, waardoor het autostoeltje strak tegen de achterbank wordt gedrukt. Als je autostoeltje eenmaal vast zit, kan het autostoeltje dus niet meer voorover schuiven of klappen. Je kan de top tether dus zien als een extra verankering van het autostoeltje. Je leest er ook meer over bij de ANWB.

Als je een autostoeltje met top tether koopt, raden wij aan deze altijd te gebruiken. Ook al is het niet verplicht en kan je de hoef je de top tether niet te gebriuken, geeft het wel een stukje extra veiligheid mee. Je wilt natuurlijk het beste en meest veilige voor je kindje, dus als je autostoeltje over een top tether riem beschikt en je auto over het bevestigingspunt, dan is ons advies om de top tether gewoon te gebruiken.

Mocht je twijfelen over hoe je de top tether vast maak, kan je dit ook altijd in de handleiding van het autostoeltje vinden. Het is vrij simpel, maar we begrijpen ook dat het niet altijd even makkelijk of duidelijk is zonder beschrijving.

Zo bevestig je de top tether van een autostoel

Volg de volgende stappen om de top tether van de autostoel correct te bevestigen:

  1. Bekijk altijd eerst de instructies op het autostoeltje of in de handleiding. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je de meest veilige omgeving creeert, dus de top tether moet wel goed worden vast gemaakt.
  2. Zoek het bevestigingspunt in uw auto. Meestal kan je deze op de achterkant van de achterbank vinden. Doe de kofferbak open en zoek de bevestigingspunten. Bij sommige auto’s zit de top tether bevestiging in het midden van de achterbank en bij sommige auto’s zit deze helemaal aan de onderzijde van de de achterbank. Kijk dus goed waar jouw aansluitpunt zit.
  3. Trek de riem van de autostoel over de achterbank onder de hoofdsteun door. Zorg ervoor dat de riem altijd onder de hoofdsteun door loopt, om voor de beste bevestiging te zorgen.
  4. Klik of haak de riem in de top tether bevestgiging.
  5. Trek de riem strak staan.
  6. Test of alles goed vast zit, door het autostoeltje naar voren te trekken. Zit er nog wat speling tussen de autostoel en achterbank, trek de riem dan nog wat strakker aan.

Het is belangrijk om altijd goed te testen of het autostoeltje vast zit. Dit kan je doen door het stoeltje naar voren te trekken. Kan je het stoeltje naar voren kantelen en komt deze los van de achterbank, dan weet je dat de autostoel niet goed vast zit. Je kan dit simpel oplossen door de top tether band wat strakker aan te trekken.

Koop nu een autostoel met Top Tether aansluiting

1 gedachte over “Wat is de functie van een top tether bij een autostoel?”

Reacties zijn gesloten.