...

De beste autostoeltjes!

o.a. Maxi-Cosi, Nuna & Cybex

Handige tips & weetjes over autostoeltjes

Tot welke leeftijd autostoel gebruiken?

Vanaf welke leeftijd een autostoeltje?

Een autostoeltje gebruik je direct vanaf de geboorte van je kindje. Het is in Nederland namelijk verplicht om een autostoeltje te gebruiken. In dit artikel gaan we wat dieper in op vanaf wanneer je een autostoeltje gebruikt en tot welke leeftijd je een autostoel gebruikt.

Vanaf welke leeftijd is een autostoeltje nodig?

Aangezien je baby onmogelijk zelfstandig in de auto kan zitten, heb je meteen vanaf de geboorte van je kind al een autostoeltje nodig. Zorg dat je deze al voor de 37e week van je zwangerschap in huis hebt, mocht je onverwachts in het ziekenhuis moeten bevallen. Er bestaan drie verschillende groepen autostoeltjes, die opgedeeld zijn in leeftijd, lengte en gewicht. Aan de hand van deze groepen kun je bepalen welk autostoeltje geschikt is voor jouw kind.

Autostoel groep 0/ 0+ voor baby’s

Baby’s hebben een autostoeltje uit groep 0/ 0+ nodig. In deze autostoelen kunnen baby’s liggen. Ze kunnen daarom ook in achterwaartse rijrichting geplaatst worden, wat voor kinderen tot 15 maanden verplicht is. Deze stoeltjes zijn dan ook bedoeld voor kinderen tot minimaal 15 maanden oud, een lengte van 83 centimeter en een gewicht van 13 kilo. Ook na de eerste 15 maanden kun je dit stoeltje blijven gebruiken, mits je kind niet te groot of te zwaar is. In dit geval kun je het stoeltje in voorwaartse rijrichting plaatsen. Mocht je kindje te groot zijn voor deze Maxi Cosi autostoel, dan is het tijd om over te stappen op de volgende groep.

Autostoel groep 1 voor peuters

Als je kindje ouder dan 15 maanden is, mag hij of zij ook in een autostoeltje groep 1. Wel moet je kindje groot een zwaar genoeg zijn. Als algemene richtlijn geldt dat het stoeltje uit groep 1 is bedoeld voor kinderen tussen de 60 en 105 centimeter, met een gewicht van 9 tot 18 kilo. Je kindje wordt met zijn of haar gezicht naar voren geplaatst.

Autostoel groep 2 3 voor kinderen vanaf 3 jaar

Oudere kinderen, tussen de 3 en 12 hebben geen heel autostoeltje nodig, maar volstaan bij een kinderzitje. Je hebt hiervoor verschillende soorten autostoeltjes, van heel eenvoudig tot wat uitgebreider met een rugleuning en neksteun. Deze autozitjes zijn geschikt voor kinderen tussen de 105 en 135 centimeter met een gewicht tussen de 15 en 36 kilo. 

Tot welke leeftijd autostoel verplicht?

Een autostoeltje is verplicht om te gebruiken tot je kind 1.35cm is. Door de jaren heen zal je gebruik maken van verschillende soorten autostoeltjes. Ook kan je er voor kiezen een autostoeltje groep 1 2 3 te kopen. Dit is een combinatie stoel, die je kan gebruiken na de Maxi Cosi. Het voordeel is dat deze wipstoel dus langer mee gaat en je niet 3 of 4 verschillende autostoeltjes hoeft te kopen.

Tot welke leeftijd autostoeltje gebruiken?

Uit bovenstaand overzicht, kunnen we concluderen dat kinderen vanaf hun geboorte tot aan een leeftijd van ongeveer 12 jaar gebruik moeten maken van een autostoeltje tijdens het rijden. Let op: dit zijn slechts richtlijnen. Er zijn genoeg kinderen van 11 of 12 die al ver boven de 1,35 meter zijn uitgegroeid en zij hoeven echt niet meer op een autozitje te zitten. Bovendien zijn er ook oudere kinderen die nog te klein zijn om zelfstandig in de auto te zitten. Kijk dus vooral naar je eigen kind en waar hij of zij zich fijn bij voelt. Maar onthoud: veiligheid staat voorop, dus gebruik bij twijfel altijd een kinderzitje. 

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.