De beste Isofix base

Als je een autostoeltje gaat kopen, heb je de keuze uit een Isofix of gordelbevestiging. Isofix zorgt voor extra veiligheid, doordat de autostoel aan de auto wordt gehaakt. Tegenwoordig zijn bijna alle autostoeltjes te verkrijgen met een Isofix bevestiging. Toch blijft het ook vaak nog mogelijk om de autostoel vast te maken met de 3-puntsgordel van de auto, maar dit is toch een stuk minder veilig dan de Isofix bevestiging. In dit artikel gaat we wat dieper in op de beste Isofix base.

Wat is een Isofix base?

Een ‘base’ is het onderstel van de autostoel. Dit is waar je het autostoeltje mee vast zet in de auto en waar je bijvoorbeeld het Maxi Cosi baby stoeltje in vast klikt. Je kan de base herkennen aan een vlak onderstel, die je met een Isofix bevestiging vast zet in de auto. Ook beschikt een base vaak over een stel voet, zodat het autostoeltje in de juiste hoek staat, maar waar deze poot ook energie opvangt bij een botsing. Als je een autostoeltje zoekt die draaibaar is, is ook vaak de Isofix base draaibaar en niet het stoeltje zelf. In de base zit dan een mechanisme verwerkt om de autostoel te laten draaien. Wanneer je op zoekt bent naar een autostoel, heb je simpelweg 3 opties, namelijk:

  1. Een autostoel zonder Isofix – dan zat je de autostoel vast met de gordel.
  2. Een autostoel met Isofix, waar het stoeltje aan de base vast zit.
  3. Een autostoel met Isofix, waar je een losse base erbij moet kopen.

In dit artikel gaan wij vooral wat dieper in op punt 3. Bij deze optie dien je namelijk een losse base bij de autostoel te kopen. Soms worden autostoeltjes als ‘set’ verkocht en koop je dus de autostoel + base in 1 koop. Je zal merken dat dit niet altijd het geval is en je dus een base los erbij dient te kopen.

Wat is de beste Isofix base?

Onze selectie aan beste Isofix base is afhankelijk van een aantal criteria. Zo hebben wij onder ander gekeken naar kwaliteit, veiligheid, feedback en eventueel extra onderzoek van bijvoorbeeld ANWB of Consumentenbond. Op basis van al die input, hebben wij de volgende autostoel bases geselecteerd als beste Isofix base:

  1. Maxi Cosi FamilyFix base
  2. Maxi Cosi FamilyFix 360 base
  3. Cybex Z Base
  4. BeSafe Izi Modular Base
  5. Joie I Base
maxi cosi familyfix

1. Maxi Cosi FamilyFix base

De Maxi Cosi FamilyFix base is te gebruiken voor de CabrioFix of Pearl en te gebruiken tot 4 jaar oud. Deze base zorgt ervoor dat je het autostoeltje in 5 standen kan stellen, van een zit- tot ligstand. De FamilyFix base beschikt over handige lichtjes, die aangeven of de base goed is geplaatst.

maxi cosi familyfix 360

2. Maxi Cosi FamilyFix 360

Het verschil tussen de FamilyFix en FamilyFix 360, is dat deze autostoel 360 graden te draaien is. In combinatie met de Pebble 360 of Pearl 360 is deze base te gebruiken tot 4 jaar oud. Hierdoor kan je het autostoeltje zowel voorwaarts als in achterwaartse rijrichting gebruiken.

cybex z base

3. Cybex Z base

De Cybex Z Base is een modulaire base van Cybex. Dat betekent dat je zowel een autostoel groep 0 als groep 1 hierop kan plaatsen. In dit geval is dat de Cloud-Z en de Sirona-Z. Hierdoor kan je de base gebruiken tot je kind 4 jaar oud is. De autostoeltjes in combinatie met deze base zijn 180 graden draaibaar.

besafe izi modular base

4. BeSafe iZi Modular base

Op deze BeSafe modulaire base kan je de Besafe iZi Go Modular en Besafe iZi Modular plaatsen. Deze base gebruik je tot je kind 12 maanden is. De BeSafe base zet je gemakkelijk met Isofix vast en door de indicatoren wordt er duidelijk aangegeven over het autostoeltje en de base goed zijn ingesteld.

joie i base

5. Joie I base

De Joie I-Base heb je nodig voor het Joie Gemm, Joie i-Snug en Joie I-Gemm autostoeltje. Ook deze base zet je vast met Isofix en voldoet daarmee aan de i-Size norm. Dankzij de handige indicatoren ben je er zeker van dat het stoeltje goed is geïnstalleerd.

Bestaat er ook een Isofix base die universeel is?

Helaas bestaat er geen Isofix base die universeel te gebruiken is. De Isofix bases zijn eigenlijk altijd gekoppeld aan een bepaald merk en een bepaalde lijn van dat merk. Zo kan je vaak wel een base kopen die voor een autostoel groep 0 (baby) en autostoel groep 1 (peuter) te gebruiken is. Ook is niet altijd zo dat elke base van een bepaald merk geschikt is voor elk soort autostoeltje van hetzelfde merk. Kijk dus bij de aankoop van een base altijd goed na of een base wel te gebruiken is voor de autostoel die je op het oog hebt. In dit artikel hebben we in ieder geval een handig overzicht onder elkaar gezet, zodat je kan zien welke base geschikt is voor welke autostoel.

Hoe kan je een Isofix base installeren?

Een Isofix base installeren is erg simpel, je hoeft namelijk enkel de grijphaken van het autostoeltje vast te maken aan de Isofix haken in jouw auto. Voor dat je dit doet, klap je de stel poot uit en stel je deze in op de juiste hoogte van de achterbank. De meeste Isofix bases hebben een groen of rode markering, om aan te geven of de stelpoot op de juiste hoogte staat. Kijk dit altijd goed na, want deze stelpoot zorgt voor extra veiligheid.

Wat betreft de Isofix verbinding, alleen auto’s na 2006 beschikken over Isofix haken, dus het kan zijn dat jouw auto niet geschikt is voor Isofix. Aan de autostoel kan je 2 verbindingspunten vinden, die je naar voren kan schuiven zodat de grijpers eenvoudig vast geklikt kunnen worden aan de haken van de auto. Nadat je dit hebt gedaan, schuif je het autostoeltje strak tegen de achterbank. Als je dit gedaan hebt, kan je het autostoeltje met een gerust hart in de base klikken.

Welke autostoel past op welke base?

Het kan een hele puzzel zijn, het vinden van de juiste base bij de autostoel die je op het oog hebt. In onderstaand overzicht kan je gemakkelijk vinden, welke base geschikt is voor welke autostoel. Ook kan je meer informatie en specificaties bekijken, door op ‘bekijk’ meer te klikken.

BaseGeschikt voor autostoelMeer informatie
Welke autostoel past of de Maxi Cosi FamilyFix?Maxi Cosi Pebble
Maxi Cosi CabrioFix
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Maxi Cosi FamilyFix 2Maxi Cosi Pebble 360
Maxi Cosi Pearl 360
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Maxi Cosi FamilyFix 3Bekijk meer
Welke autostoel past op de Maxi Cosi FamilyFix 360Maxi Cosi Pebble 360
Maxi Cosi Pearl 360
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Cybex Z BaseRock i-Size
Tinca i-Size
Pebble Pro i-Size
Pearl Smart i-Size
Pearl Pro2 i-Size
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Cybex Z Base OneCybex Cloud Z i-Size
Cybex Sirona Z i-Size 
Bekijk meer
Welke autostoel past op de BeSafe Izi Modular BeSafe iZi Go Modular
BeSafe iZi Modular i-Size
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Joie I BaseJoie Gemm
Joie i-Snug
Joie i-Gemm
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Joie I Base LX 2Joie I-Level
Joie I-Gemm
Joie I-Snug
Joie I-Quest 
Bekijk meer
Welke autostoel past op de Joie I Base EncoreJoie Calmi
Joie i-Level Recline,
Joie i-Harbour
Joie i-Juva
Joie i-Gemm 3
Joie i-Snug 2
Bekijk meer

1 gedachte over “De beste Isofix base”

Reacties zijn gesloten.